BORUTOV MODELARSKI FORUM - PROSTOLETEČI MODELI F1-ABCH Seznam forumov BORUTOV MODELARSKI FORUM - PROSTOLETEČI MODELI F1-ABCH

 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Poplave v BiH, na Hrvaškem in v Srbiji

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    BORUTOV MODELARSKI FORUM - PROSTOLETEČI MODELI F1-ABCH Seznam forumov -> Razno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bogdan
Stara kljuka


Pridružen/-a: 22.10. 2008, 06:32
Prispevkov: 4330

PrispevekObjavljeno: 23 Maj 2014 07:53    Naslov sporočila: Poplave v BiH, na Hrvaškem in v Srbiji Odgovori s citatom

Od daleč si je nemogoče predstavljati celoten obseg katastrofe, ki je ob obilnih padavinah pred tednom dni prizadela podorčja v BiH, na Hrvaškem in v Srbiji. Solidarnost in pripravljenost pomagati je pokazala bližja in širša, tudi mednarodna skupnost, lepo je videti fotografije in posnetke zbiralnih akcij.

Veliko je osebnih tragedij, potrebno bo veliko časa, denarja in človeških naporov za odpravo teh težav. V teh državah poznamo tudi veliko kolegov, letalskih modelarjev. Nekatere naše avio modelarske prijatelje, ki živijo na prizadetih področjih, sem našel na FB in povprašal, kako je pri njih.

Miloš - Mišo Budimčič je povedal, da živi na enem od redkih področij v okolici Gradiške, ki jim lahko rečejo na "Suhem", naokrog pa je popolno razdejanje.
"Katastrofa", so njegove besede.
"Lažje smo preživeli vojno, kot bomo to... Na slikah je še v redu, ko pa to vidiš v živo, je vse dosti hujše. Dobro je to, da vsi pomagajo vsem, ne glede na to ali gre za Srba, Hrvata ali Bošnjaka, kot nekdaj v Yugi."
"Tudi tovarne so uničene... vse, kompletno, ni vode, elektrike, jestvin. Iz 'Suhih krajev' pošiljamo vsak dan, kolikor moremo, pomoč prihaja od zunaj. In kaj potem? Tovarne, šole, vse je odšlo v trenutku. Kaj ko v 20 minutah ostaneš brez vsega, kar si gradil desetletja, od hiše ostanejo samo ruševine in bog ne daj, da ostaneš brez nekoga v tej vodni ujmi. Mostovi, cestne komunikacije, vse kar lajša življenje izgine v enem dnevu. Veliko ljudi se je utopilo, vsak dan se to število povečuje. Mislim, da tako izgleda apokalipsa v polnem sijaju."

Kot pojasnjuje Mišo je pri njih nivo vode znašal 10,4m, vendar so uspeli ohraniti nasip pred prebojem, huje je nižje ob vodotokih - Brod, Orašje, Modrića, Šamac, Brčko, Bijeljina, Doboj, Zenica, Maglaj, Banja Luka, Čelinac itd itd.

Miloš je omenil mlada kolega, Miljana (Borkovića) in Marka (Kremića), katerih domova sta bila poplavljena. Tudi sam poskuša pomagati po svojih najboljših močeh, ve pa tudi, da obstajajo idioti, ki po trgovinah prodajajo prispelo pomoč.
-Kako ono ide "kad se male ruke slože, sve se može"

Mišo še omenja, da se bodo stvari sicer umirile, skrbijo pa ga tovarne in posel. Ko ti otrok potoži, da je lačen ali reče, da bi rad čokolado, ti pa nimaš, nimaš kje zaslužiti.... ostaneš brez komentarja.
Kdor pozna Doboj, recimo, nadaljuje Miloš, ne more verjeti, da so avtomobili, ki jih je nosila voda, butali v stanovanja v 2. ali 3. nadstropju blokov.

V raznih akcijah na terenu sodelujejo tudi naši kolegi. Andrija Pešić živi v bližini Trstenika v Srbiji. Zelo je bil vesel, ko je lahko na FB objavil letalske posnetke, ki so dokazovali, da se voda pri njih umika.



Pri njih so še hitro dobili nazaj elektriko, večje težave so s pitno vodo.
S prijatelji pomagajo, kot mnogi, pri odstranjevanju hudih posledic.


Verjamem, da se je za katero od možnih oblik pomoči prizadetim odločil tudi marsikdo med nami, ki smo tu na tem forumu. Še naprej tako!

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    BORUTOV MODELARSKI FORUM - PROSTOLETEČI MODELI F1-ABCH Seznam forumov -> Razno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.